Raineo: Rešenja za upravljanje ekstremnim padavinama umotana u jednu reč Raineo

Nov 13, 2019 | 6.7 min read

Naši gradovi rastu u broju stanovnika i veličina, klima se mijenja, a vode nestaje. Prisiljeni smo pronaći rješenja koja čuvaju naše zajednice i koja osiguravaju dobrobit i za buduće generacije. U ovom ćemo članku detaljnije proučiti situaciju u Poljskoj i koja pitanja u vezi s vodom možemo riješiti efikasnim upravljanjem oborinskim vodama - ne samo u Poljskoj, već i u svim zemljama koje se suočavaju sa sličnim problemima.

Detalji projekta

Izvođač: 
Exalo Drilling S.A.

Investitor:
City Zielona Góra / Municipal Transport Company in Zielona Góras

Proizvod

Raineo Stormbox II: 

  • 960 Raineo Stormboxes II., 240 zemlajnih ploča, 376 bočnih ploča

Inspekcijski šahtovi: Ø 400

Kapacitet: 396.48 m3

Izvedba: otvoreni rov sa geotextile  i geomembrane

Kako poboljšanje upravljanja oborinskim vodama može pomoći ublažavanju vodene krize u Poljskoj?

Suprotno uvriježenom mišljenju, Poljska je jedna od najsušnijih zemalja u Evropi. Suočava se sa nizom problema kao što su propadanje nivoa podzemne vode, isušivanje rijeka, periodi suše prekidani kratkim, ali obilnim kišama. Prema riječima stručnjaka, situacija će se vjerojatno pogoršati narednih godina. Također su dio problema dodijelili činjenici da Poljska ne zadržava dovoljno vode.

Tlo često ne može istovremeno apsorbirati sve padavine od kratkih i jakih kiša. Povećanje površina nepropusnih (asfalt, beton, itd. Prekrivenih) površina razvojem i rastućom urbanizacijom sprečavaju kišu i rastopinu da se vrate u zemlju. Umjesto toga, kiša i topljenje nailaze na kombinovanu ili oborinsku kanalizaciju koja prenose oborine u postrojenja za pročišćavanje ili u potoke, jezera ili more. Preljevi i poplave postali su čest problem u urbanim područjima jer kanalizacijski sustavi nisu dizajnirani da se nose s naglim velikim količinama kiša koje danas imamo.

Poljska nije jedina zemlja koja se mora nositi s tim problemima, mnoge evropske zemlje suočavaju se sa sličnim problemom zbog klimatskih promjena. Stručnjaci za infrastrukturu, zaštitu okoliša i vode dijele isti pogled na ono što treba učiniti kako bi se ublažili i smanjili rizici:

Napunite vodonosne slojeve i spriječite propadanje nivoa podzemne vode infiltriranjem kiše i topljenja po mogućnosti tamo gdje padne.

Spriječiti ispiranje zagađivača u rijeke, jezera i more

Spriječiti poplave i izlijevanja

Zadržati i ponovo koristiti vodu

Olakšajte kanalizaciju i postrojenja za pročišćavanje

Upravljanje kišnicom je očito ključ. Proizvodi i rješenja na tržištu su brojni, ali mnogi rješavaju samo dio problema. Kao rezultat toga, javne vlasti, investitori i inženjeri građevine suočavaju se s dugotrajnim donošenjem odluka i moraju uskladiti nekoliko rješenja kako bi dovršili slagalicu.

UPRAVLJANJE OBORINSKOM VODOM ZAMOTANO U RIJEČ: RAINEO®

U Pipelifeu vjerujemo da bi idealno rješenje za upravljanje oborinskim vodama trebalo odjednom riješiti što više problema povezanih s vodom. Budući da se padavinama treba upravljati različito od lokacije do lokacije i prema datim uvjetima, sistemsko rješenje mora biti modularno i fleksibilno u dizajnu.

Da bismo olakšali i pojednostavili donošenje odluka i osigurali da se svaki dio sistema savršeno uklapa, sve smo mogućnosti objedinili u jedan koncept. Zove se Raineo® Stormwater Solutions.

Iako je tehnologija koja stoji iza svakog dijela koncepta sofisticirana i zasniva se na godinama razrade i razvoja, njezina je funkcija jednostavna: uhvatiti - filtrirati ili očistiti - infiltrirati se ili ublažiti (zadržati) - ponovnom upotrebom ili ispuštanjem oborinskih voda. Svaki dio se može primijeniti pojedinačno ili u kombinaciji s ostalim.

"Cilj nam je bio ukloniti složenost, razviti rješenje koje je dovoljno fleksibilno da odgovara što većem broju scenarija za oborinske vode. Sigurnost i jednostavnost instalacije bili su jedno od naših glavnih područja u fokusu razvoja olujnih kutija za infiltraciju i ublažavanje Raineo®." kaže Karol Marzejon, projekt menadžer u Pipelife Poland. "Za svaki projekt izradit ćemo cjeloviti, prilagođeni sistemski dizajn. Sve iz jednog izvora i optimizirano s obzirom na kapacitet, troškove, održivost itd.", Dodaje Marzejon s ponosom.

INFILTRACIJA ILI PAŽNJA? ODGOVOR JE RAINEO® STORMBOX

O mnogim faktorima ovisi hoće li se odlučiti za infiltraciju ili slabljenje. Međutim, s oba se može rukovati jednim sistemom: Raineo® Stormboxes.

Pohranjivanje kišnice i  zamućene vode te vraćanje u tlo kontroliranom infiltracijom korisno je za održavanje nivoa podzemne vode i obnavljanje vodonosnih slojeva. Osim ekološke održivosti u smislu održavanja prirodnog ciklusa vode, infiltracija Stormbox također je ekonomski održiva i za vlasnike i za javne objekte: manje kanalizacionih naknada, rasterećenje kanalizacije i rasterećenje uređaja za pročišćavanje, preljev i sprečavanje poplava.

Zadržavanje oborinskih voda predstavlja olakšanje i kombinovanoj i oborinskoj kanalizaciji, ali funkcionira po drugačijem principu. Voda iz padavina i taline skladišti se na vrhovima i odvodi postepeno u kombinovani kanalizacioni sistem. To, također, pomaže u održavanju povećanja potrebnog kapaciteta kanalizacije i podjednako sprečava izlijevanje, što rezultira kontaminacijom i skupom štetom od poplave. Ponovna upotreba vode je još jedna mogućnost koja postaje sve popularnija.

PIPELIFE STORMBOX II ZA NAJVEĆI PROJEKAT JAVNOG PROMETA U OKOLINI ZIELONA G ZRA

Projekt zaštite okoliša "Integrirani sistem javnog prijevoza s niskim emisijama ugljika u Zieloni Góri" obuhvatio je jednu od najvećih poljskih narudžbi Raineo® Stormbox II. Projekt je obuhvaćao kupovinu 64 nova autobusa sa niskim emisijama, izgradnju autobuskog kolodvora i rekonstrukciju postojećeg skladišta. Vrijedan više od 209,4 miliona PLN neto, to je najveći projekt te vrste u povijesti Zielone Góra. Neto je sufinancirano 167,2 miliona PLN neto, a ostatak je ulaganje grada i Poljske željeznice.

More Information
1) Climate Change News [29/07/2019]: "Poland faces threat of water crisis as rivers dry up"

Kontaktirajte nas

Javite nam se sa vašim pitanjima. Javićemo Vam se brzo.

Povratni poziv

Imate li dodatnih pitanja o proizvodima ostavite nam vaš broj i pitanje.
Javimo Vam se putem telefona
Javite nam se sa vašim pitanjem
Postavite pitanje dobijate odgovor E-mailom.