ZGRADA IZ AUSTOUGARSKOG CARSTVA U NOVOM RUHU

May 09, 2020 | 4 min read

Pipelife Bosna i Hercegovina isporučio je većinu cijevi i pratećih dijelova za građevinske usluge stambenog kompleksa u Sarajevu.  Od kućnog vodovoda, preko distributivnih vodova i podnog grIjanja, do kanalizacije i sistema za otpad, sve je osigurano iz jednog izvora. Odgovorna servisna i instalacijska kompanija odabrala je Pipelife za partnera u ovom projektu, ne samo zbog širokog asortimana proizvoda, već se mnogo toga svodilo na uslugu i ličnu podršku koju takođe pružamo.

Detalji projekta

Izvođač radva: 
Duljević Sarajevo

Investitor:
Trust Invest

Proizvodi

  • Niskošumna kanalizacija: Master 3 PLUS
  • Topla-hladna voda: RADOPRESS 
  • Ugradbeni vodokotlići: Proizvodnja Pipelife Slovenija
Austrougarska secesija u novom ruhu
Stambeni kompleks sa 30 apartman

U potpunosti primjena Wienerberger sistema Pipelife i Porotherm

U ime investitora Trust Investa iz Sarajeva se trenutno gradi i upravo završava stambeni kompleks sa 30 rezidencijom i podzemnim parkiralištem. Vodovodnu i kanalizacionu mrežu izvodi Hing iz Sarajeva a sisteme podnog grijanja  firma Mountain takođe iz Sarajeva. 

ODLIČAN MASTER 3 PLUS ZVUČNO IZOLIRANI SISTEM TLA I OTPADA

Pogotovo u stambenim zgradama, dobra zvučna izolacija je važna za odvodnju. MASTER 3 PLUS savršeno je rješenje za udovoljavanje zahtjevima modernog stanovanja. Novi sistemI imaju veću debljinu zida i u prosjeku su teži za 60%. To rezultira višom klasom krutosti (SN4), kao i izvrsnim svojstvima zvučne izolacije.

Novi oblik cijevi osigurava savršeno poravnanje od umetnutog kraja cijevi do priključka, a to smanjuje bilo kakvu turbulenciju. Potpuno novi dodatak asortimanu je SWEPT  koji dolazi u obliku mašne. To omogućava znatno veći kapacitet odvodnje u odnosu na normalne spojeve, što znači da se na svaku padajuću cijev može priključiti više stambenih jedinica.

Zahvaljujući oznaci dubine uboda instalater na prvi pogled može vidjeti je li  veza pravilno izvedena.

KVALITETNI VODOVODI I DISTRIBUCIJSKI VODOVI

Radopress sistemi  kompanije Pipelife korišteni su za domaće vodovode. Oni su testirani u skladu sa EN 12201 i ÖNORM B 5014 i imaju certifikat ÖVGW / GRIS. To znači da ispunjavaju najviše standarde kvaliteta podzemnih vodovoda.

Višeslojni sistem cjevovoda RADOPRESS tvrtke Pipelife upravlja distribucijom hladne i tople vode u kući, kao i distribucijom grijanja (manjih dimenzija). Sve cijevi i priključci dizajnirani su za minimalni radni vijek od 50 godina, sistem je univerzalno primjenjiv za sanitarne instalacije i instalacije za grijanje, salamuru, hlađenje i cijevi komprimiranog zraka. RADOPRESS cijevi kombiniraju korisna svojstva materijala polietilena sa svojstvima aluminijuma i na taj način jamče najveću moguću operativnu sigurnost.

RADOPRESS sistem u dimenzijama OD 16 do OD 40 propuštaju ako nisu pritisnuti. To znači da ako slučajno nije pritisnuta veza, to se može jasno prepoznati tijekom ispitivanja tlaka (čak i pri niskim ispitnim pritiscima). Ovo pruža dodatnu sigurnost tokom instalacije. U ovom projektu koristili smo dimenzije OD 16, 20, 26, 32 i 40. Sveukupno, sistem je dostupan do dimenzije Da 75.

PODNO GRIJANJE

Za podno grijanje korišteno je gotovo 14 000 metara cijevi Pipelife Pex-Al-Pex(OD 16,20 i 26 mm) sa unutrašnjom pregradom za kiseonik. Ova vrsta cjevovoda ima visok stupanj fleksibilnosti i stoga je jednostavna za obradu čak i pri hladnim temperaturama.

Razdjelnici kruga grijanja Pipelife izrađeni od nehrđajućeg čelika isporučeni su prethodno sastavljeni i spremni za ugradnju na zvučno izolirane i pocinčane konzole. Za ovaj projekat korišteni su distributeri s 5-8 prodajnih mjesta. Distributeri FLOORTHERM dostupni su sa 2 do 15 prodajnih mjesta.

Većina materijala isporučena je direktno na gradilište iz tvornica u Mađarskoj i Austriji. 

Zadovoljstvo investitora i sinergija Pipelie sa projektantskim birom Zec,  glavnog i dogovornog za ovu prelijepu transformaciju Austrougarske secesije u novu savremenu stambeno poslovnu zgradu.

Glavne građevinske radove izvela je renomirana sarajevska firma Duljević i gdje se možemo pohvaliti sa primjenom Porotherm bloka Profi 20/50 i Profi 11,5 /50 u punom obimu kako nosivih zidova tako i pregradnih.

Pošalji povratne informacije

Povijest

Spremljeno

Doprinesite

Kontaktirajte nas

Javite nam se sa vašim pitanjima. Javićemo Vam se brzo.

Povratni poziv

Imate li dodatnih pitanja o proizvodima ostavite nam vaš broj i pitanje.
Javimo Vam se putem telefona
Javite nam se sa vašim pitanjem
Postavite pitanje dobijate odgovor E-mailom.